maandag 23 april 2007

Goed nieuws?

Oliemaatschappij belooft indianen met rust te laten
14 - 11 - 2006
Bron: OneWorld

De Chinese oliemaatschappij SAPET is gezwicht voor de druk van een Peruaanse indianenstam. De oliemaatschappij ziet af van haar recht om naar olie te boren omdat het bedrijf het leefgebied van de geïsoleerde indianenstam niet wil verstoren.

SAPET had samen met de Peruaanse oliemaatschappij Perupetro in november 2005 van de Peruaanse regering toestemming gekregen om in het Peruaanse deel van het Amazonegebied te gaan boren naar olie. Dit zou het leefgebied van de geïsoleerd levende Piro indianen verstoren.

Deze groep van ongeveer 600 indianen heeft nauwelijks tot geen contact met de buitenwereld. Contact met de werknemers van de oliemaatschappij zou de indianen kwetsbaar maken voor ziektes die voor hen nog onbekend zijn.

Bovendien zou de oliewinning het water kunnen vervuilen. Dit is slecht voor de visstand en de gezondheid van de indianen. In andere delen van de Amazone waar olie wordt gewonnen blijkt uit onderzoek dat de bewoners van dat gebied hoge concentraties cadmium en lood in hun bloed hebben.

Actie

FENAMAD, de belangenorganisatie van de indianen van dat deel van de Amazone, besloot dan ook om in actie te komen tegen het voornemen om naar olie te boren in het gebied dat ook wel bekend is als Madre de Dios.

Bij de Chinese oliemaatschappij vonden zij een gewillig oor. SAPET stemde redelijk snel toe om het deel waar de indianen wonen met rust te laten. De Peruaanse oliemaatschappij waarmee de Chinezen samenwerken, bleef echter nog tegenstribbelen. Ze dreigden dat zij een streep zouden zetten door ontwikkelingsprojecten voor de indianen als zij niet akkoord zouden gaan met de boringen. Uiteindelijk volgden zij hun Chinese partners.

Precedentwerking

Hoewel het positieve publiciteit zou kunnen zijn, heeft SAPET echter geen ruchtbaarheid aan het besluit gegeven. Waarschijnlijk omdat zij bang zijn voor precedentwerking. Survival International, een wereldwijde organisatie die zich inzet voor inheemse volkeren, bracht het nieuws onlangs naar buiten.

'Dit is een belangrijke overwinning voor inheemse volkeren', vindt Stephen Corry, directeur van Survival International. 'De gemeenschappen pikken het niet langer dat bedrijven over hun rechten heen walsen. Het is goed om te merken dat zelfs oliemaatschappijen die in afgelegen gebieden opereren, dit erkennen.'

Blokkade

Een paar weken geleden boekten de Achuar indianen ook succes in de strijd tegen een oliemaatschappij. Nadat zij gedurende twee weken het terrein van de Argentijnse oliemaatschappij PlusPetrol in het noorden van Peru hadden bezet uit protest tegen de vervuiling van hun woongebied, kwam er een overeenkomst.

PlusPetrol zal 200 miljoen dollar investeren in maatregelen om de milieuvervuiling tegen te gaan en heeft de indianen een deel van de opbrengst van de olieproductie beloofd.
http://www.oneworld.nl/index.php?articleId=9479&articleType=Nieuwsartikel&page=1

Geen opmerkingen: