woensdag 24 januari 2007

Nieuws

Braziliaanse overheid breekt alweer belofte

Door: Geertje van de Pas, 3 januari 2007. http://www.noticias.nl/inheems_artikel.php?id=1499

Al in februari 2006 is de Tupinikim en Guarani-indianen in Brazilië beloofd dat hun inheemse gebied erkend zal worden. Maar de minister houdt zich niet aan zijn woord.De Tupinikim en Guarani-indianen proberen op alle mogelijke manieren de minister van Justitie aan zijn belofte te houden. In februari 2006 beloofde hij voor het einde van dit jaar hun land te zullen erkennen als inheems gebied. Land dat al jarenlang door het bedrijf Aracruz, de grootste celluloseproducent ter wereld, wordt bezet en vol met eucalyptus is gezet.

Klappen
Om druk uit te oefenen op de Braziliaanse overheid trokken op 12 december zo´n tweehonderd indianen naar Portocel. Vanaf die haven exporteert Aracruz haar productie naar Europa, Azië en de VS. De actievoerders slaagden erin de haven te bezetten en het werk stil te leggen. De actie werd internationaal ondersteund. In New York, Berlijn en Oslo protesteerden steungroepen bij de Braziliaanse ambassades of consulaten. De volgende dag wachtte de indianen een verrassing. Bussen vol arbeiders van Aracruz of van onderaannemers (zoals Plantar, waarin ook de Rabobank investeert) arriveerden in de haven. Zij probeerden de bezetting op te heffen. De spanning liep hoog op. Er ontstonden diverse opstootjes. Zowel indianen als symphatisanten van verschillende non-gouvernementele organisaties kregen klappen. Er was wel politie aanwezig, maar die hield zich afzijdig. Aan het eind van de middag verscheen de directie van Aracruz ter plaatse. De menigte werd tot rust gemaand. De arbeiders vertrokken weer.

Agenda
De indianen waren van plan te blijven tot er bericht van de Braziliaanse regering zou komen. Een onderhandelaar van Funai, de regeringsorganisatie voor inheemse kwesties, zei vroeg in de avond toe dat er de maandag daarop een gesprek zou plaatsvinden met de president van Funai en met de minister van Justitie in Brasilia. Met deze belofte op zak, besloten de indianen terug te keren naar hun dorpen. De spanning van die dag had hun weerstand gebroken.Op maandag 18 december kwamen achttien leiders van de Tupinikim en Guarani aan in Brasilia. Funai had een aantal vliegtickets gestuurd, de rest had met de auto zo´n duizend kilometer gereden. Alles leek erop dat eindelijk het langverwachtte gesprek met de minister zou plaatsvinden.De procedure om het land van de Tupinikim en Guarani te erkennen als inheems gebied loopt al sinds 12 september bij het ministerie Justitie. De termijn waarbinnen de zaak geanalyseerd moet worden en er een besluit moet vallen, is dertig dagen. Die termijn is dus al twee maanden verstreken.Op dinsdagochtend bleek dat er niets in de agenda van de minister stond. Er werd druk heen en weer gebeld. Andere informatie was dat er om drie uur ‘s middags een gesprek met een assistent van de juridische afdeling zou zijn. Verwarring alom. Om drie uur in de middag waren de indianen en symphatisanten bij het Ministerie en bleek dat er geen afspraak zou zijn. Geen. Met niemand. Vier uur hebben ze gewacht voor de ingang van het Ministerie. Ze werden niet toegelaten. Tot grote frustratie. Een schending van hun vertrouwen.

Gesol
Een vertegenwoordigster van Funai bemiddelde tussen de indianen en de juridische afdeling van het Ministerie. ‘s Avonds kwam zij met het nieuws dat het proces inmiddels door de afdeling was geanalyseerd, dat er geen twijfel over mogelijk was dat het om inheems gebied ging, dat alle juridische stappen gevolgd waren, en dat het dossier nu bij de minister zelf lag. Beloofd werd dat de indianen een kopie van het complete dossier zouden meekrijgen. Helaas ook die belofte werd niet nagekomen. Donderdag zijn de Tupinikim en Guarani vertrokken. Onverrichterzake. Dat zij in januari terug zullen komen, staat vast. Ze zijn het gesol meer dan zat.Gelukkig valt er ook nog iets positiefs te melden. Op 20 december besloot de rechter dat Aracruz alle valse en discrimerende opmerkingen over de Tupinikim en Guarani-indianen van haar website moet verwijderen. Ook de brochure die Aracruz op scholen en universiteiten verspreidde, mag niet meer uitgedeeld worden.

Meer info: http://www.cimi.org.br/

Geen opmerkingen: