Venezuela's gasplannen in inheems gebied
door: Erik Hendriks (Noticias), 21 maart 2007
Het Epinayu-volk in Colombia ziet z’n rechten bedreigd door PDVSA, Venezuela's nationale gasbedrijf. Daarmee raakt de Venezolaanse regering nu ook over de landsgrenzen heen in conflict met inheemse groepen.
Venezuela telt zesendertig verschillende inheemse culturen. 500.000 mensen leven er in naar schatting 2.300 inheemse gemeenschappen. Eén van de grootste groepen, de Wayu, leeft in het westen van het Venezuela, maar ook net over de grens in Colombia. Deze laatste Wayu-stam wordt de Epinayu genoemd, en zij leven in de Zona de Ballenas in Guajira, Colombia. De Venezolaanse overheid was al in conflict met de Wayu in eigen land (zie ook Terechte erkenning voor Chávez’ inheemse volkenbeleid?); nu laten ook de Epinayu van zich horen. Recent riepen de Epinayu-leiders hun 'broeders in Venezuela’ op hen te hulp te schieten. Veel meer nog was de boodschap gericht aan het olie- en gasbedrijf PDVSA, onderdeel van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela, om niet langer hun rechten te ontkennen.
Assymetrische consultatie
In hun oproep omschrijven de Epinayu de activiteiten van PDVSA in hun regio als 'het meest ambitieuze gasproject in Latijns-Amerika'. Het betreft een bi-nationaal project van Venezuela en Colombia: de constructie van een gasleiding van Ballenas in Colombia naar de raffinaderijen van Paraguaná in Venezuela. In Colombia loopt de gasleiding over 89 kilometer langs 62 inheemse nederzettingen.
Grootste klacht van de Epinayu is dat zij niet voldoende werden geconsulteerd voorafgaand aan het project. Dat is volgens hen een schending van een fundamenteel recht. PDVSA en de Venezolaanse en Colombiaanse overheid ontkennen daarmee het recht van het inheemse volk op participatie en autonomie. Het ‘onderhandelingsproces’ met de inheemse bewoners zat vol onregelmatigheden. Antropoloog Weildler Guerra Curvelo, directeur van het Observatorio del Caribe Colombiano, die optreedt als adviseur van de Wayu: ‘Van alle ontwikkelingsprojecten die plaatsvinden in La Guajira, [is] dit project wellicht het meest primitief […] Een asymmetrische consultatie tussen een grote multinational en enkele inheemse leiders die de grootte van het project niet konden overzien. Er was geen sprake van toereikende informatie over de werkzaamheden, noch over de details, noch over het enorme belang ervan.’ Volgens de antropoloog was het gehele project slecht gepland en was de consultatie vanaf het begin onbetrouwbaar. Bovendien staan de compensaties niet in verhouding tot het economische belang van het project. De inheemse bewoners is in ruil voor een akkoord onder meer vijftig geiten (!) beloofd.
Volgens Guerra Curvelo slaat de gasleiding een open wond in het Wayu territorium. Het snijdt dwars door begraafplaatsen en nederzettingen, door landbouwgronden en plekken waar vruchten en zaden verzameld worden. Bovendien zal het zonder enige twijfel de rust en het dagelijkse leven van de inheemsen treffen.
Blokkade
De Epinayu hebben besloten de constructie op hun territorium niet toe te staan. In januari blokkeerden zij dagen achtereen de bouw van de gasleiding. De aanleg zou deze maand afgerond worden, maar het project loopt nu dus tegen oponthoud aan.
Het is overigens niet de eerste keer dat Venezuela's gas- en olieactiviteiten tot protesten leiden. Vanaf 1987, toen de eerste grondstoffenprojecten in de grensregio begonnen, is het protest steeds verder gegroeid. Zowel in 2005 als in 2006 waren er demonstraties van de inheemse Barí, Yukpa en Wayu tegen soortgelijke projecten in Venezuela. De problemen met de winning van grondstoffen in de deelstaat Zulia, in het westen van Venezuela, zijn inmiddels een controversiële kwestie geworden. De Venezolaanse president Chávez spreekt vooralsnog vooral over de noodzaak tot dialoog tussen de inheemse bevolking, de overheid, de bedrijven en de internationale organisaties, maar deze en de andere kwesties roepen de vraag op welk profijt de inheemse gemeenschappen hebben van de Bolivariaanse Revolutie.
De Epinayu hebben PDVSA een incasso toegezonden vanwege schending van hun waardigheid en territorium. Zij roepen de Colombiaanse en Venezolaanse overheid op hen te respecteren. De gemeenschap verzet zich overigens niet tegen het project an sich, maar vraagt om garanties mocht schade aan het leefmilieu zich voordoen. ‘We zijn niet tegen vooruitgang van welk land dan ook, maar wat we niet accepteren is dat de prijs van deze vooruitgang betaald wordt met de schending van onze cultuur.’
met dank aan: http://www.noticias.nl/inheems_artikel.php?id=1610
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten