maandag 26 maart 2007

De mythes en de waarheden... De antwoorden

In februari van dit jaar gaf ik 12 mythes en of waarheden over indianen. Zes over de periode voor Columbus (1492) en zes van de periode daarna. In een fotoreportage gaf ik vervolgens antwoord op de stellingen over vóór 1492. Dat waren:

1. De indianen kenden het wiel niet.
2. De indianen kenden geen schrift.
3. De indianen kenden geen ijzer (of andere metalen).
4. De indianen hadden geen schepen.
5. De indianen leefden in meerderheid als nomadische jagers en verzamelaars.
6. De indianen hadden geen gedomesticeerde dieren.

Zoals jullie hebben kunnen zien zijn het allemaal mythes en geen waarheden. Daarbij moet worden opgemerkt dat 'de indianen' een bijzonder vage term is om de meer dan 2000 verschillende Amerikaanse volkeren van voor 1492 te beschrijven. Het is waar dat sommige indianen het wiel niet kenden, sommigen kenden geen schrift of ijzer (metaal), schepen, gedomesticeerde dieren. Een aantal volkeren leefde inderdaad als nomadische jager-verzamelaars. Punt is alleen dat die óók het geval was in Eurazië, Afrika en Australië-Oceanië.

De meeste mensen in 1492 echter (op de hele wereld en óók in Amerika) hadden deze dingen echter wel, hoewel in vele verschillende vormen (die niet altijd (h)erkend worden als dusdanig, zoals het gebuik van schrift).


Iedereen die mij kent zal over de mythes (want ook dat zijn idd mythes) van ná 1492 denken dat ze overbodig zijn. Iedreen weet toch wel dat er nog indianen in Noord-Amerika leven???

Dát valt ehter vies tegen, vooral, gek genoeg, op het Amerikaanse continent zelf. Veel niet-indiaanse Amerikanen, Canadezen, Mexicanen (ja! zelfs zij!), Colombianen en Argentijnen leven met een van de volgende mythes:


7. In Noord-Amerika leven geen indianen meer.
8. Indianen hebben geen eigen taal (meer). In Latijns-Amerika spreken ze Spaanse dialecten.
9. Indianen in Latijns-Amerika zijn eigenlijk geen indianen maar boeren (campesinos).
10. Er is geen relatie tussen indianen van nu en de tempels van de Maya's en de Inca's.
11. Indianen van nu zijn arm (en in Noord-Amerika allemaal aan de drank).
12. Indianen spelen in de moderne wereld geen rol van betekenis.


Ik zal 5 foto's (en 1 filmpje) geven om deze mythes te ontkrachten:

7.

Blackfire, een Diné (navajo) rockband bestaande uit twee broers en hun zus. Ik ken ze persoonlijk.

8.

Microsoft & windows in het Quechua, zojuist gelanceerd voor de bijna 10 miljoen sprekers van het Runasimi (= Quechua)

9.

Moi :) De leukste (en beroemdste! zie boek van Joe Kane: Kannibalen) Huaorani indiaan die er is. Met mobiel protesteren in Quito tegen de oliemaatschappijen en de staat die zijn/hun land vernietigen.

10.
Het kwam zélfs in de Nederlandse krant... George Dubbe-You Bush bezoekt Mayastad en boze Maya's moeten vervolgens Grote Schoonmaak houden!!

11. & 12.

Ook dít kwam in de Nederlandse krant... De Seminole uit Florida zijn nu ook officieel eigenaar van de vestiging op het Max Euweplein hier in Amsterdam... Hoezo arme indianen?? ;)

12. & 10.

Viva Evo! De eerste indiaanse president op het Amerikaanse continent. Uiteraard gingen alle Westerse gasmaatschappijen het in hun broek doen... Evenals de rijke blanke toplaag in het land... Komt er ooit een hereniging met Peru en Ecuador?

Geen opmerkingen: