Niet alleen over Afrika en Amerika moest ik natuurlijk dingen weten. Wereldgeschiedenis is immers wereldgeschiedenis. Dus moest Oceanië er ook bij komen. Dit gebied bestaat uit Australië, Papua, Micronesië, Melanesië (Papua hoort daar in feite bij) en Polynesië. Over Australië had ik al een flink aantal boeken. Omdat de situatie van de Aboriginals erg lijkt op die van de indianen in Amerika.
Het beste boek over de Australische geschiedenis voor de komst van de Europeanen is
Prehistory of Australia
John Mulvaney & Johan Kamminga
Washington and London, 1999
1-56098-804-5
Jammer genoeg is dit boek niet meer leverbaar. Tenminste, niet in Nederland. Dat geeft wel weer aan dat we als maatschappij totaal niet geïnteresseerd zijn in de Australiërs. En dat terwijl laatst n.b. werd herdacht dat Nederlanders als een een van de eerste Euroepanen in Australische wateren kwamen. Dat daar op dat moment absoluut geen "Ossies" woonden met miljoenen schapen, maar in plaats daarvan honderden verschillende volkeren met verschillende culturen en verschillende talen, schijnt niemand zich echter te beseffen. Vandaar deze post en vandaar eigenlijk ook deze website...
A History of Aboriginal Life in New South Wales
Nigel Parbury
Sydney, 1988
0 7305 1558 3
en
De strijd van de Aborigines – erkenning van het volk van Australië
ABSOC’88 (Aborigines Solidariteits Campagne’88)
Enschede, 1988
zijn twee oude boeken maar wel helder en minder specialistisch dan het eerste boek. Bovendien gaan ze ook over de periode na de komst van de Europeanen...
In het reistaalboekje van Lonley Planet
Australian Phrasebook
Susan Butler e.a.
Hong Kong, 1998
0 86442 576 7
wordt ook redelijk wat aandacht besteed aan een aantal Aboriginal talen die vandaar de dag nog gesproken worden zoals het Warlpiri en het Tiwi.
Archaeology of Oceania – Australia and the Paific islands
Edited by Ian Lilley
Malden (Blackwell publishing), 2006
0631230831
is een boek over de archeologie van het gehele gebied. Erg interessant en bovendien up-to-date. Het enige is dat je echt geïnteresseerd moet zijn in het gebied want het is geen lopend verhaal maar een bundeling van wetenschappelijke artikelen. Voor de leek is daarom het oude boekje
Culturen van Polynesië
Robert C. Suggs
Utrecht, 1967
aan te raden. Het gaat welliswaar enkel over Polynesië maar is in het Nederlands (vertaling) en is heel duidelijk geschreven.
Een ander boek over Polynesië
Historical Dictionary of Polynesia - Second edition
Robert D. Craig
Lanham & London, 2002
0810842378
is meer een encyclopedie. Het is up-to-date en zeer overzichtelijk.
De meest eenvoudige, heldere en overzichtelijke inleiding in het gebied Oceanië is te krijgen uit
Cultural Atlas of Australia, New Zealand & the South Pacific
Richard Nile & Christian Clerk
Oxford, 1996
0816030839
De atlas staat vol met mooie kaarten en de gehele geschiedenis vanaf de eerste mensen tot aan het heden (10 jaar terug) wordt er in beschreven.
The People of the Sea – Environment, identity, and History in Oceania
Paul D’Arcy
Honolulu, 2006
082482959X
is een up-to-date boek dat gaat over de relatie tussen de mensen van Micronesië, Melanesië en Polynesië en de oceaan. Dit is weer een boek voor de mensen die wat meer ingelezen zijn in de regio.
Tot slot twee boeken die met elkaar te maken hebben. In 1947 maakte de Noor Thor Heyerdahl op een Peruaans vlot (Kon Tiki) een zeetocht richting Polynesië om te bewijzen dat indianen Polynesië bereikt konden hebben. Van Oceanië-specialisten kreeg hij veel kritiek, mede omdat hij nogal racistisch was jegens de inheemse bevolking van het gebied die hij maar primitief vond. Dat neemt niet weg dat inderdaad bewezen werd dat contact tussen Oceanië en Amerika ook vanuit Amerika mogelijk was geweest. In 1955 ging Heyerdahl naar Paaseiland toe, gefacinieerd door de beelden daar waarover hij uiteindelijk zou denken dat ze gebouwd waren door indianen en later verwoest door 'primitieve Polynesiërs'. Behalve allerlei wetenschappelijke artikelen schreef hij ook tal van populairwetenschappelijke werken zoals het verslag over de Kon Tiki-reis. Het boek
Aku-Aku – Het mysterie van paaseiland
Thor Heyerdahl
Lochem, 1959?
is een verslag van zijn reis naar Paaseiland. Zoals gezegd kreeg hij heel wat kritiek. Het boek
Zwerftochten door de Zuidzee – Problemen rond de bevolking van Polynesië
CHM Heeren-Palm
Meppel, 1956
is een Nederlands auteur die op eenzelfde manier als Heyerdahl getracht heeft duidelijk te maken dat de bevindingen van de Noor niet stand houden. Hoewel beide boeken meer dan 40 jaar geleden geschreven werden, is de discussie nog steeds actueel en is men het nog steeds niet met elkaar eens. Was er wel of geen contact tussen het oude Amerika en het oude Oceanië en zo ja, van wie ging dat dan uit? De Oceaniërs of de Amerikanen? Omdat dit onderwerp zo interessant is, maakt het onderdeel uit van mijn eigen onderzoek. In een volgende post zal ik vertellen wat dat onderzoek precies inhoudt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Dit is zeer interesant hoor, ik lees en leer graag dingen over oceanië.
oceanië is cool!
Een reactie posten