maandag 19 februari 2007

De indianen waren allemaal nomadische jager-verzamelaars...

De eerste twee foto's van hoe men denkt dat de indianen woonden in Noord-Amerika. Dan wordt meteen het verschil duidelijk tussen een wigwam en een tipi :) Foto 1 is de Wigwam en foto 2 de Tipi. Deze twee huizen zijn idd makelijk te gebruiken voor nomaden. De andere foto's laten echter zien dat de meeste indianen bepaald niet in tipi's of wigwams woonden. Ook niet in Noord-Amerika. Bovendien laat het wat van de gewassen zien die men verbouwde want vandaag de dag is 2/3de van alle door ons geconsumeerde gewassen (niet alleen voedsel) afkomstig van de indiaanse landbouw... Zoals maïs, tomaten, paprika's, pompoenen, bonen, ananas, katoen, rubber, kinine...






De foto's zijn afkomstig uit bijna alle cultuurgebieden (zie vorige posts) en veel verschillende landen. Een aantal foto's heb ik zelf genomen. De foto's van bouwwerken (ruines van steden, reconstructies van huizen, tempels, etc...) zijn van boven naar beneden uit de landen: Canada (west en oost), VS (oost, west, plains, zuidwest), Mexico (vanaf nummer 22: noord & Meso-Amerika), Cuba (30), Costa Rica (31), Colombia (noord en zuid en oost), Suriname (west, 35 & oost, 36), Ecuador (37, 38), Peru (39-41), Bolivia (43), Brazilië (west, 46 & oost, 47), Bolivia Amazonegebied (48, 49), Uruguay (50), Argentinië (51) en Chili (52).
.
Het afgebeelde voedsel hoort bij de regio waar de foto's vandaan komen. In het noorden zonnebloemen, in de Andes quinoa (soort graan) en cavia. In het Amazonegebied maniok (casave).
.
Verder zijn op de foto's 5, 8, 26, 37 & 50 resten of reconstructies van landbouwgronden te zien. Meestal verbouwde men daar (in Noord, Midden én Zuid-Amerika) in ieder geval maïs, bonen en pompoenen op. Verder (al naar gelang het klimaat en de bodem tal van andere gewassen, o.a. die hier zijn afgebeeld).

Geen opmerkingen: