zaterdag 9 december 2006

Een eerlijke president haalt belasting binnen
Reinoud Roscam Abbing
NRC: 27-11-2006

Vraaggesprek met president Evo Morales van Bolivia
De Boliviaanse president Evo Morales brengt vandaag een werkbezoek aan Nederland, op zoek naar steun voor de opbouw van zijn arme land. Wij willen het volk dienen. Dat is de traditie van indiaans leiderschap.
Voor de Boliviaanse president Evo Morales is de dag vroeg en goed begonnen. Tijdens een matineus interview in zijn Haagse hotel reageert hij verheugd op het laatste nieuws uit Ecuador, waar de linkse kandidaat Rafael Correa afstevent op een ruime zege in de presidentsverkiezingen van gisteren.
Ik ben erg tevreden. Dit is een triomf voor de volksbeweging en voor de indianen in heel Latijns Amerika. Ik verwacht dat Correa het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten niet zal tekenen. Daar ben ik ook blij mee. Zon verdrag is niks voor onze landen. We stellen daar ons eigen handelsverdrag van de volken tegenover: handel van volk tot volk waarin ook plaats is voor de kleine en micro-ondernemingen en de coöperaties.
Op het steeds verder naar links hellende continent neemt de 47-jarige Morales een bijzondere plek in. De voormalige leider van de Boliviaanse cocaboeren is een Aymara-indiaan; de eerste die het hoogste ambt in zijn land bekleedt.
Bijna een jaar geleden werd hij met 54 procent van de stemmen gekozen door de overwegend Indiaanse bevolking van Bolivia. Verkiezingsbeloften over de nationalisatie van het Boliviaanse gas en inbeslagname van ongebruikte landbouwgrond zijn in het eerste jaar nagekomen.
Ook zijn (ideologische) vriendschap met collega Hugo Chávez van Venezuela en de Cubaanse leider Fidel Castro valt op. Met name de Verenigde Staten bekijken het groeiende linkse gezelschap in het zuiden met argwaan. Lachend zegt Morales: Ze noemen ons de As van het Kwaad, maar we zijn de As van de Mensheid.
Met trots vertelt Morales dat onder zijn bewind de inkomsten van de staat drastisch zijn toegenomen. Van een begrotingstekort stevenen we nu af op een overschot. Dat komt door drie factoren.
Ten eerste: de bezuinigingen die we doorvoeren. Bij andere regeringen was de eerste gedachte altijd: stelen, stelen, stelen. Wij willen het volk dienen, dat is de traditie van indiaans leiderschap. Zo heb ik het presidentiële salaris met meer dan 50 procent verlaagd.
Ten tweede: eerlijkheid en transparantie van de president leidt ertoe dat het volk nu belasting begint te betalen. De fiscale inkomsten zijn met bijna 50 procent gestegen dit jaar. Indrukwekkend!
Ten derde: onze politiek van nationalisering van het gas. Voordien streken buitenlandse ondernemingen 82 procent van de inkomsten op en Bolivia 18 procent. Vóór de nationalisering ontvingen we 230 miljoen dollar per jaar voor het gas, nu gaat dat naar 1,3 miljard dollar. We hebben met 44 buitenlandse bedrijven contracten afgesloten voor exploratie en exploitatie van het gas. In vier jaar tijd kunnen we naar een opbrengst van vier miljard dollar gaan.
Van wittebroodsweken met de oppositie is nooit sprake geweest, maar recentelijk lijkt het politieke klimaat in Bolivia zich verder te verharden. Na een toespraak van Morales afgelopen vrijdag in het bolwerk van de oppositie, de stad Santa Cruz, werden stenen naar zijn auto gegooid. De politie dekte de aftocht met traangas - waarmee Morales in zijn tijd als oppositieleider zelf veelvuldig in aanraking is gekomen.
Sinds dag één van mijn presidentschap is er permanente vijandschap van de oligarchie geweest tegen mijn persoon en tegen de politieke en sociale volksbeweging. De oligarchie wil geen afstand doen van haar privileges. Ik heb veel doodsbedreigingen ontvangen.
Ook de verhoudingen met de Verenigde Staten lijken moeizaam - regular, gewoon, zegt Morales zelf. Hij spreekt wel van vele kleine provocaties door de Amerikanen. Zo was, vertelt Morales, de Amerikaanse ambassadeur in La Paz afwezig toen het hele corps diplomatique de nieuwe president kwam begroeten.
Grootste pijnpunt voor de VS is de bestrijding van de cocateelt in Bolivia. Voormalig boerenleider Morales hamert op het onderscheid tussen coca en cocaïne en zegt: De militaire aanpak is mislukt en heeft tot veel doden onder de boeren geleid. Wij hebben een programma van vrijwillige afbouw van de cocateelt dat wordt uitgevoerd door de volksorganisaties. Volgende maand maken we de resultaten daarvan bekend.
Eind deze week wil Morales in Cuba de tachtigste verjaardag van Fidel Castro vieren. Weet de Boliviaanse president hoe het met zijn zieke Cubaanse vriend is? Goed. Ik heb de laatste tijd zelf geen telefonisch contact met hem gehad, maar ik begrijp van onze ambassadeur dat hij hersteld is. Ik bewonder hem zeer, en vooral de onvoorwaardelijke hulp die Cuba ons biedt.
De Boliviaanse president Evo Morales heeft zijn werkbezoek aan Nederland met bijna de helft ingekort. Morales, die gisteravond arriveerde, zou aanvankelijk tot en met dinsdag blijven en vervolgens doorreizen naar Nigeria en Cuba. De president heeft, als gevolg van geruzie met de oppositie, echter geen toestemming van het Boliviaanse parlement om langer dan vier dagen buiten het land te blijven. Hij vliegt nu vanavond terug naar Bolivia voor een tussenstop, om dan koers te zetten naar Afrika. Morales sprak in Den Haag onder meer met Shell-topman Jeroen van der Veer over de mogelijke verkoop van het minderheidsaandeel dat Shell heeft in Transredes, een Boliviaans bedrijf van gaspijpleidingen.
http://archief.nrc.nl/?modus=l&text=indianen&hit=4&set=3


Language bill will go to president following Senate passage
Posted: December 07, 2006
by: Jerry Reynolds / Indian Country Today

WASHINGTON - Late Dec. 6, the Senate passed a bill authorizing a grants program for Native language nest and language survival schools within the Department of Health and Human Services. H.R. 4766 passed the Senate by unanimous consent after coming over from the House of Representatives, where it had been introduced by Rep. Heather Wilson, R-N.M. The bill will become law upon the president's signature. The grants program it authorizes will be administered by the Administration for Native Americans within HHS. ANA already administers discretionary grants to Native language programs. The bill overcame many obstacles as its advocates argued that learning a Native language in an immersion school setting, alongside the usual use and study of English, would improve Indian academic achievement. The bill had to make headway in an ''English only'' climate and overcame the initial opposition of Sen. Daniel Akaka, D-Hawaii. Its final opponent proved to be Sen. Charles Coburn, R-Okla., who relented when assured that Native language immersion schooling is not a hindrance to English language acquisition. Ryan Wilson, president of the National Alliance to Save Native Languages, campaigned for the bill from his current position and as past president of the National Indian Education Association. He said the appearance of Navajo code talkers - veterans who had provided the U.S. military forces with an unbreakable communications code based on the unwritten Navajo tongue - on Capitol Hill in November had convinced key senators to support the bill.
http://www.indiancountry.com/content.cfm?id=1096414125

Geen opmerkingen: