maandag 11 december 2006

M'n boek naar buiten brengen...

ARGENTINIË
Cultureel is Argentinië opgedeeld in vijf gebieden. Dit zijn van Noord naar Zuid: Andesgebied (Noorwesten), Chaco (Noordoosten), Pampa (centraal oosten), Araucanië (centraal westen) en Patagonië (zuiden). Vooral de Andesregio heeft een andere chronologische indeling dan de rest van het land. Dat is logisch gezien het feit dat voor de komst van de Europeanen, hier b.v. landbouw, steden en metaalbewerking was terwijl in Patagonië al deze dingen ontbraken. Daar waren de mensen jagers, verzamelaars en vissers. Opmerkelijk is dat de indianen in Argentinië tot ver in de 19de eeuw een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het land (Patagonië, Araucanië en een groot gedeelte van de Pampa zijn zelfs nooit veroverd door de Spanjaarden) terwijl ze vandaag de dag zelfs nauwelijks bekend zijn. Het Argentinië van nu is een van de meest Europese landen van Zuid-Amerika...

URUGUAY
Uruguay kent geen duidelijke culturele gebieden maar er is wel een verschil tussen landbouwers en jagers-verzamelaars. De landbouwers komen langs de rivieren en de Oceaan voor. Het westelijke gedeelte hoort bij de Argentijnse Chaco en het zuiden, de noordoever van de Rio de la Plata, bij de Pamparegio. Een deel van het noorden en de oceaankust behoren tot de Amazonecultuurregio. De typische jager-verzamelaar volken woonden vooral in het centrale gedeelte van het land. De koloniale periode wordt maar ternauwernood door de indianen overleefd, enkel om in 1831 uitgeroeid te worden. Zodoende is Uruguay het enige land op het Zuid-Amerikaanse continent waar in de huidige tijd (officieel) geen indianen meer voorkomen.

CHILI
Chili wordt verdeeld in een noordelijk (tot ongeveer 28 graden ZB), noordelijke centraal (28 graden – 32 graden ZB) een centraal (32 graden – 36 graden ZB), een zuidelijk centraal (36 - 42 graden ZB) en een zuidelijk deel (tot 52 graden ZB + Vuurland tot 54 graden ZB). Alleen in het zuidelijke deel deed men niet aan landbouw en het maken van aardewerk. Het meest bekende volk van Chili (en van heel Indiaans Amerika) zijn de Mapuches. Zij wisten zowel de Inca's als de Spanjaarden een halt toe te roepen en werden pas laat in de geschiedenis officieel verslagen door de Chileense troepen. Vandaag de dag zijn er echter nog steeds grote conflicten met Chili en is de politieke situatie in Araucanië (het woongebied van de Mapuche) verre van stabiel.

Geen opmerkingen: