dinsdag 12 juni 2007

Hahahaha! Ik zal de indianen in Venezuela eens vragen wat ze hier van vinden :)

ZA 19 mei 2007 11.33

De Venezolaanse president Chávez heeft zaterdag paus Benedictus XVI opgeroepen excuses aan te bieden aan de Indianen in Latijns-Amerika. De kerkvorst heeft volgens de omstreden Venezolaanse leider ontkend dat de katholieke kerk het christelijke geloof met geweld aan de oorspronkelijke bewoners van het gebied heeft opgedrongen. Daarmee heeft de paus zich ongevoelig getoond voor de 'holocaust' die onder de Indianen plaatsvond nadat ontdekkingsreizigers voet aan wal in Zuid-Amerika hadden gezet, aldus Chávez.

De Venezolaanse president van het olierijke land, die zich opwerpt als de kampioen van de arme bevolking en als internationale socialistische leider, uit geregeld felle kritiek op onder meer de Verenigde Staten. Hij komt in eigen land ook regelmatig in conflict met de leiding van de katholieke kerk, maar dit is de eerste keer dat hij met uitgesproken kritiek op de paus komt.

Na de ontdekking van Amerika door Columbus en de komst van blanke kolonisatoren, stierven in het gebied miljoenen Indianen aan de gevolgen van ziekte, uitbuiting en slavernij.

Benedictus verklaarde tijdens een bezoek aan Brazilië eerder deze maand dat de komst van het katholieke geloof niets te maken had met het "opleggen van een vreemde cultuur''.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: