zaterdag 2 juni 2007

Werken bij de VN

‘Niet gekomen om te klagen’
Geertje van der Pas (31-05-2007)

Op 25 mei jl beëindigde het Permanent Forum on Indigenous Issues van de Verenigde Naties, na twee weken van beraadslagingen, zijn zesde sessie.

Het Permanent Forum kwam bijeen in New York van 14 tot en met 25 mei. Het had de grootste deelname ooit, in totaal 2.500 personen. Het Forum, een subcomité van de Economische en Sociale Raad van de VN, bestaat uit zestien leden en heeft als hoofdtaak om deskundig advies te geven aan de genoemde Raad en aan het gehele VN-apparaat. Verder werkt het aan bewustwording en bevordert het de integratie en coördinatie van activiteiten met betrekking tot inheemse kwesties binnen de VN. Tenslotte bereidt het informatie voor over inheemse kwesties en verspreidt deze.

Eigen beheer
In het slotdocument van deze zesde bijeenkomst wordt bepleit dat inheemse volken voortaan ´voorafgaand, in vrijheid en geïnformeerd hun instemming´ moeten verlenen aan projecten die in hun territoria plaatsvinden. Overheden moeten dit principe toepassen wanneer zij ontwikkelingsprojecten of andere activiteiten willen uitvoeren in inheems gebied. Het recht op toegang en beheer van de gemeenschappelijke gebieden en de natuurlijke rijkdommen, is van essentieel belang voor de overleving van de inheemse volken, stelt het Permanent Forum. Het eigen beheer van de inheemse gebieden zorgt voor een vermindering van armoede, voorkomt conflicten en lost deze op. Het zorgt bovendien voor goed intern bestuur.

Daarnaast vraagt het Forum aan de General Assembly van de Verenigde Naties om de Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken nog in de huidige sessie van de Assembly aan te nemen. Zes maanden geleden werd de goedkeuring van de verklaring, eerder al aangenomen door de VN- mensenrechtenraad, uitgesteld. Dat was vooral het gevolg van bezwaren van Australië, Canada en Nieuw Zeeland. Afgelopen week diende een groep Afrikaanse landen een aantal amendementen in, maar deze werden door verscheidene inheemse organisaties verworpen als zijnde ‘onaanvaardbaar en niet in overeenstemming met internationale wetgeving voor de mensenrechten’. Tot op heden is er geen duidelijkheid wat er verder zal gebeuren met de Verklaring.

Tot slot werden er ook teksten aangenomen omtrent armoedebestrijding, mensenrechten, en migratie naar de steden. Veel regeringen vergeten, wanneer ze hun beleid voor armoedebestrijding opstellen, te spreken over de inheemse volken. De volken hebben doorgaans ook niet deelgenomen aan het opstellen van dit beleid. Het Forum benadrukte dat het werken aan de Milleniumdoelstellingen van groot belang is, ook voor de inheemse volken.

Geen slachtofffers
De voorzitter van het Forum, de Fillippijnse Victoria Tauli-Corpuz, zei tijdens de persconferentie: ‘Kwesties in verband met inheems land en natuurlijke rijkdommen zijn complex, maar de vertegenwoordigers van de inheemse volken toonden tijdens de afgelopen twee weken dat zij geen slachtoffers zijn. Zij kwamen niet naar New York om te klagen: ze kwamen om samen te werken en een duidelijk advies te formuleren aan overheden en intergouvernementele organisaties over hoe zij kunnen voldoen aan de behoefte van de inheemse volken om te overleven.

De volgende sessie van het Permanent Forum voor Inheemse Kwesties zal plaatsvinden van 21 april tot 2 mei 2008 in New York.

De (pers)verklaring: http://www.un.org/News/Press/docs//2007/hr4926.doc.htm



BRON: http://www.noticias.nl/inheems_artikel.php?id=1681

Geen opmerkingen: